מאמר:
מותר לגנוב שם ספר?/ ראובן שבת
הסופר אריה קרישק הגיש לאחרונה תביעה תקדימית בבית המשפט השלום בתל אביב כנגד הוצאת כנרת, בגין "פגיעה בזכויות היוצר" על ידי שימוש שלא כדין בשם של רומן שכתב בשם-"שומר אמונים"( נכתב ויצא לאור בהוצאת מסדה בשנת 1976), לספר מתורגם הנושא אותו שם בדיוק, היינו-"שומר אמונים." שמחברו הוא הסופר הנודע ג'ון לה קארה.
זאת בשעה ששמו הלועזי של הספר הוא SILVER VIOW"" היינו, "מבט הכסף" ולא דומה בכלל לשם שנבחר על ידי ההוצאה –"שומר אמונים" שהוא כשם ספרו של קרישק בדיוק.
כתב התביעה מפרט בהרחבה את הנימוקים לתביעה, ומהן עולה בהחלט תמונת מצב עוולתית ביודעין, שכן הוצאת כנרת ומי מטעמה לא טרחו, לדברי קרישק, אפילו לבדוק אפשרות של התרת שימוש בשם ומעבר לכך, קיימת ושרירה העובדה שנעשה שימוש מסחרי ,מכירתי, בשם כמותג ספרותי ( לה קארה הוא סופר מתח ידוע בעולם)
מטרת התביעה לדברי אריה קרישק היא: "לפצות על הפגיעה ברומן, שנדחק הצידה על ידי הספר המתורגם ולקבוע באופן חד-משמעי, בלתי מתפשר לגבי זכות השימוש הבלעדית, לשמו הבלעדי של ספר, כפי שזה קרה אצלי.
הנושא העיקרי הוא, ואין עוררין על כך, שמדובר בנכס רוחני לכל דבר ועניין ששייך לסופר, ולכן בעצם תביעה זו, אינה רק אישית, אלא נוגעת בכלל ציבור הסופרים על מנת להגן זכותם האלמנטרית לקבוע את שם הספר בעצמם ובבלעדיות שלהם בלבד..".
השאלה שמציב אריה קרישק באמצעות תביעה זו מהווה ראשית כל נקודת מפנה משמעותית וכוללת בעניין "משמעות השם" של ספר.
ממהותה ועניינה האתי והיצירתי, זו שאלה הנוגעת לכלל הסופרים באשר הם.
האם שם שנבחר בדם הכתיבה והיצירה, שיתכן כי שקדו עליו אפילו שנים, יהא הפקר להשאלה, או אפילו גנבה, שהיא ולמרות הכל ספרותית במובהק.
ישנם בשפתנו ובכל שפה אחרת מליוני מילים.
סופר והוצאה יוכלו לבחור בכל צירוף מקורי שהוא וצירוף זה אינו מונע הצלחה מספר כלשהו.
דומה, כי הערכאות המשפטיות יצטרכו לדון בשאלה זו היטב וביסודיות.
התקווה היא שזה יביא למפנה ביחס ושם של הספר יוגדר לאלתר כחלק בלתי נפרד מזכויות היוצרים עליו.