מסה:
על יהודה פרדיס והאיש שבקיר/ עמיקם יסעור
יהודה פרדיס נפטר באפריל 2023 בגיל 99 . הדברים הללו נכתבים לזכרו.
הוא היה : סופר, עיתונאי, עורך ומגיש תוכניות ברדיו. הגיש פינה לנוער בקול ישראל. היה עורך ב"מעריב לנוער." כתב ספרים טכניים לנוער. שניים משיריו הולחנו והתפרסמו מאוד. "האיש שבקיר" בהלחנת מאיר הרניק. ביצעו אותו: אהרן כהן, שמשון בר-נוי, ברי סחרוף. אורלי זילברשץ. הביצוע הידוע הוא של שמשון בר-נוי. את שירו ,"הצריף הקטן", הלחין משה וילנסקי ושרה עופרה חזה.
על השיר "האיש שבקיר"
שיר לירי. מתאר מצב קיומי. מעמיד במרכזו מגבלה. המגמה המרכזית ליצור אמפתיה .גם תחושה של סגירות גם פסיביות. אולי כמו סיזיפוס המגלגל אבן אל פסגת ההר. האיש עומד בתוך הקיר. הקיר אינו מגן עליו אלא כולא אותו. תחושת אנונימיות וניכור. מסר מודרני ביותר. סוגיית הניכור הועלתה בכתבי יד כלכליים של מארקס לפני כ 180 שנה. הכתבים ההומניסטיים בתוך כתבי שחרות שלפני המניפסט שנתפרסם ב 1848. כתבים אלה נתגלו ב 1932. אך 9 שנים קודם כתב על הניכור גאורג לוקאץ' המבקר הספרותי היהודי הונגרי.
חוויית להיות לבד מופיעה גם במחזות האוונגארד של בקט, יונסקו ואדאמוב. התיאטרון האוונגרדי. הקול החלש מבטא גם את היעדר הדיאלוג. הקיר סוגר עליו . אין אנשים אחרים בסביבה. אף אחד אינו שומע את קולו. הוא כקול קורא במדבר. בדידות אקזיסטנציאליסטית נוסח סארטר וקאמי ולא זו הדתית נוסח קירקגור.
אפשר אולי גם לפרש את השיר כמחאה בו האדם כלוא במשטר טוטליטארי ואינו יכול לצאת מכלאו אין כאן אופציה של בריחה מבית הסוהר נוסח זו של אדמונד דנטס, קזנובה או נחמן פרקש בישראל של שנות השישים. האיש כלוא. אין גם הסבר מדוע האיש כלוא. אין גם כל תקווה. מצב של חוסר תקווה וחוסר מוצא.
ראוי לציין כי האיש אינו ניצב בין קירות אלא בתוך קיר. הקיר יכול להתפרש כקיר פנימי של קיבעון. אדם אינו יכול לצאת מתוך עצמו.
שיר לירי מובהק שהלך הרוח העיקרי בו הוא קדרות.
יהודה פרדיס ובני זמנו
פרדיס, בן גילם של עמיחי, קישון וריבנר, כתב את השיר ב 1955. באותה שנה פרסם עמיחי את ספרו הראשון, עכשיו ובימים אחרים. ריבנר פרסם את ספר שיריו הראשון רק שנתיים מאוחר יותר. בני שנתונו של פרדיס הם גם : קארטר, ברנדו בטווח שנה שנתיים בני גילו לערך הם : רבין, פרס, גורי, נ. שחם, ברטוב, כהנא כרמון, נ. אלוני, ה. ברזל, שמשון בר- נוי שושנה דמארי ,יפה ירקוני. וייבדל לחיים ארוכים ס. מיכאל. ובעולם : פאזוליני, מסטרויאני, הדסון, ברטון, א. פאפאס, מ. ברוקס, מ.פיקולי, .ג' למון, מריה של , וכן לאמוריס, הבמאי של הסרט "הבלון האדום."
הנה השיר המיוחד מאוד הזה:
בתוך הקיר עומד אדם
בדד בדד עומד הוא שם
מי מכיר את האיש שבקיר
האיש עומד בקיר מזמן
אינו יכול לצאת מכאן
מי מכיר את האיש שבקיר
האיש קטן הקיר ענק
האיש חלש הקיר חזק
מי מכיר את האיש שבקיר
האיש לוחש בקול שקט
אני רוצה לצאת לצאת
מי מכיר את האיש שבקיר
קולו גווע קולו נדם
האשאר שם לעולם
מי מכיר את האיש שבקיר