מאמר:
ריטלין – תרופה מעולה להפרעות קשב וריכוז או סם מסיבות מסוכן לכל דבר/ ד"ר רועי צוקר


התרופה הותיקה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז הפכה בשנים האחרונות לסם מסיבות בשימוש נרחב. ד"ר רועי צוקר מסביר על הסכנות בשימוש בריטלין ובשילוב שלה עם חומרים אחרים

אז ריטלין וקוקאין – מה הקשר?

ריטלין הנה תרופה פסיכו-סטימולאנטית (מגרה את מערכת העצבים) אשר גורמת לעליה ברמות הדופאמין במערכת העצבים, והתגובה הכוללת יכולה, בד"כ במינונים גבוהים, להיות דומה לזאת של אמפטמינים וקוקאין. במחקרים שנעשו מצאו כי ריטלין וקוקאין פועלים על איזור דומה במוח (ה"סטריאטום"). זו הסיבה שנטילת התרופה בעיקר במינונים גבוהים (60 מ"ג ומעלה) אך לאו דווקא, עלולה לגרום לתופעות לוואי קשות של יתר לחץ דם קיצוני, דופק מהיר, התקפי חרדה, ובמקרים מאוד קיצוניים גם אירועים לבביים חריפים. בנוסף, נמצא כי כאשר נעשה בה שימוש בהסנפה היא עובדת על אזורים ספציפיים במח שגורמים לאופוריה ובכך גם להתמכרות.

האם ריטלין היא תרופה ממכרת?

ריטלין יכולה להיות תרופה ממכרת. ההתמכרות היא בעיקר "התמכרות פסיכולוגית", ובעיקר כאשר היא משמשת כסם ממריץ במינונים גבוהים ופחות בשימוש בה להפרעות קשב וריכוז. ההתמכרות דומה להתמכרות לחומרים מקבוצת האמפטמינים.

 

הרעלת ריטלין חריפה – מנת יתר של ריטלין יכולה לגרום להפרעות פסיכיאטריות כמו הזיות, פסיכוזה, בלבול, התנהגות אגרסיבית, מאניה והתקפי חרדה. בנוסף, דופק מהיר, עליית לחץ דם קיצונית, רעד בידיים, פרכוסים, ובמצבי קיצון אף אירועים לבביים חריפים, כלומר התקף לב. ראוי לציין כאן כי רבים מהרופאים/ות המחדשים את מרשם התרופה למטופליהם אינם מודעים לסכנות של השימוש ההולך וגובר בתרופה, ובנוסף לא מודעים לבדיקות שעל המטופלים לעבור לעיתים תכופות יותר, כמו: בדיקות סימנים חיוניים פשוטים כלחץ דם.

ריטלין ותפקוד מיני – מדובר בשאלה מורכבת. מצד אחד עליה ברמות הדופמין בעת נטילת התרופה גורמת לרבים לעליה בחשק המיני אך עם זאת, ובעיקר כאשר התרופה נלקחת כ"סם מעורר" ובשילוב עם אלכוהול, ישנה ירידה משמעותית ביכולת להגיע לזקפה. יש לציין כי בספרות הרפואית אין מידע רב על תפקוד מיני בקשר לנטילת ריטלין אך מריכוז החומר בספרות הרפואית  ניתן להבין שבמינונים נמוכים התרופה דווקא עוזרת לשיפור החשק המיני אולם כאשר עושים בה שימוש במינונים גבוהים, היא גורמת לבעיות בהגעה לזקפה ,בדומה לסמי מסיבות אחרים בעלי אופי "ממריץ".

 

ריטלין ומשקל – באנשים הנוטלים ריטלין באופן קבוע נמצא כי בעת נטילת ריטלין ישנה ירידה בתאבון. העלייה בדופמין באזורים מסויימים במוח גורמת לירידה ברצון לאכול וירידה במשקל. עם זאת חשוב לציין כי כאשר בדקו זאת לאורך זמן, בעיקר בילדים ובנערים מתבגרים, מצאו כי לאחר 3-6 חודשי טיפול קבוע ההשפעה על המשקל הולכת ונעלמת וכי המטופלים חוזרים למשקל ההתחלתי שלהם. בארה"ב נעשה שימוש שלא בהתוויה לתרופה גם כטיפול המעודד ירידה במשקל.

 

האם ריטלין היא תרופה ממכרת?

ריטלין יכולה להיות תרופה ממכרת. ההתמכרות היא בעיקר "התמכרות פסיכולוגית", ובעיקר כאשר היא משמשת כסם ממריץ במינונים גבוהים ופחות בשימוש בה להפרעות קשב וריכוז. ההתמכרות דומה להתמכרות לחומרים מקבוצת האמפטמינים.

 

הרעלת ריטלין חריפה – מנת יתר של ריטלין יכולה לגרום להפרעות פסיכיאטריות כמו הזיות, פסיכוזה, בלבול, התנהגות אגרסיבית, מאניה והתקפי חרדה. בנוסף, דופק מהיר, עליית לחץ דם קיצונית, רעד בידיים,פרכוסים, ובמצבי קיצון אף אירועים לבביים חריפים, כלומר התקף לב. ראוי לציין כאן כי רבים מהרופאים/ות המחדשים את מרשם התרופה למטופליהם אינם מודעים לסכנות של השימוש ההולך וגובר בתרופה, ובנוסף לא מודעים לבדיקות שעל המטופלים לעבור לעיתים תכופות יותר, כמו: בדיקות סימנים חיוניים פשוטים כלחץ דם.

 

לסיכום, ריטלין הינה תרופה מצוינת להפרעות קשב וריכוז אך השימוש בה שלא בהתוויות לשמה נועדה ובעיקר כ"סם ממריץ" רק הולך וגובר, בעיקר בקרב נערים מתבגרים וכחלק מסצנת המסיבות. במינונים גבוהים ההשפעה של ריטלין דומה מאוד לאמפטמינים וקוקאין, בעיקר כאשר נעשה בה שימוש בהסנפה ובשילוב עם חומרים נוספים כמו אלכוהול. הרעלת ריטלין, המתרחשת בעיקר כאשר היא נלקחת במינונים גבוהים, עלולה להוביל למצבים מסכני חיים ולהפרעות פסיכיאטריות קשות. אם אתם נוטלים את התרופה חשוב שתהיו מודעים לתופעות הלוואי שלה ולצורך לבדוק מידי כמה חודשים מדדים כמו לחץ דם ודופק וכן לבצע בדיקת אק"ג.

 

בכל שאלה הנכם מוזמנים לפנות לצוות מרפאת גן מאיר.

 

הכותב ד"ר רועי צוקר, הוא רופא למחלות זיהומיות בבית החולים איכילוב ורופא שותף במרפאת גן מאיר, חבר בחברה לקידום בריאות להט"ב בהסתדרות הרפואית

 

 

logo בניית אתרים