קובוט נגד קוביד-19 קורונה
להרוג את נגיפי הקורונה עם אור. חוקרים פיתחו מערכת קובוטית מתניידת
שמחסלת את נגיפי הקורונה באמצעות אור אולטרה סגול
מאת כתבי 'בכיוון הרוח'
קרדיט תמונות: CAM USC Viterbi
נגיף הקורונה הוא כיום אוייב הציבור מספר אחת בעולם. רבבות אנשי מדע, חוקרים וממציאים שוקדים על מציאת פתרון שישים קץ למגיפה, או לפחות ירסן אותה לרמה נסבלת כמו מחלות אחרות שהאנושות חיה עימן. אחד מן הפיתוחים האלה הוא ה-ADAMMS-UV.
ממש בימים אלה נערכים ניסויי השטח למערכת העשויה להיות אמצעי יעיל להשמדת הקוביד-19[1] בחללים ובאיזורים החשודים כמזוהמים בוירוס. המערכת הרובוטית, שבמרכזה קוֹבּוֹט[2] פותחה ונבנתה על ידי חוקרים מ'בית הספר להנדסה על שם ויטרבי', של אוניברסיטת דרום קליפורניה[3]. המערכת, או בקיצור 'הרובוט המחטא', קרויה ADAMMS-UV. הקובוט הוא של חברת 'יוניברסל רובוטס', שמרכזה בהולנד.
ADAMMS-UV הוא עצמאי ומתנייד על גלגלים. יעודו הוא להיכנס למקומות החשודים כמזוהמים בנגיף ומסוכנים לפיכך לאדם, ולחטאם באמצעות קרני UV רבי עוצמה. ADAMMS-UV מאיר על האזורים בהם יש חשד לנוכחות נגיפים באור הקטלני, ומשמיד בכך את הוירוסים. הוירוסים מושמדים מפני שהקרינה האולטרה-סגולה מסוגלת לשבור את הדנ"א שלהם על ידי הרס חומצות גרעין שמהן הוא מורכב. ומהו וירוס? וירוס הוא מבנה דנ"א שיצר מסביבו קאפּסיד[4] - מעטה של חלבון. באין דנ"א, אין וירוס.
קרני UV אינן משחק
קרינת ה-UV היא קרינה אלקטרומגנטית בגלים קצרים שאינם נראים לעין האדם. הקרינה באה בשלוש רמות עוצמה: חלשה UVA, בינונית UVB וחזקה UVC. חשיפה לא זהירה לקרינת UV היא שגורמת לכוויות בעור ועלולה לגרום נזק לעיניים ולסרטן העור. קרינת UVC היא קטלנית לוירוסים. אבל לא, אי אפשר פשוט להקרין אותה על בני אדם ולחטאם מהוירוס, כי למרבה הצער היא תצלה אותם.
קרינת ה-UVC מוקרנת על כדור-הארץ בעוצמה קטלנית מן השמש. למרבה המזל מגיע אל פני כדור-הארץ רק מעט ממנה, כי היא נחסמת ברובה על ידי שכבת האוזון שבמרום. קרינת UVC משמשת כבר זמן רב בידי האדם להשמדת חדקים בהקרנת על-סגול באמצעות מיכשור UVGI[5] הפולט קרינת UVC חזקה, אשר משמשת בידי האדם כבר מזה זמן רב לחיטוי ועיקור ציוד רפואי, אויר, מים ומוצרי מזון שונים. גם נשיא ארה"ב טראמפ הזכיר את קרינת ה-UV כנשק אפשרי במלחמה בנגיף. בניגוד לשטויות הלא מעטות שטראמפ פיזר בעניין הקורונה, אמירה זאת היא דווקא רצינית.
אף כי אין חידוש של ממש בשימוש בקרינה על-סגולה להשמדת חידקים, וירוסים ויצורים מיקרוסקופיים רבים, הנה השימוש בה באמצעות רובוט ייעודי הינו עוד דרך לנצל לטובה את הקרינה המסוכנת. הרובוט המחטא מצוייד ביד מכנית לאחיזה. כך שהוא יכול להזיז ממקומם חפצים, לפתוח מגירות ולהגיע לפינות נסתרות. המצלמות המותקנות עליו משמשות לניווט ומצלמת אינפרה-אדום על זרועו סורקת את האיזור ומספקת לו מודל תלת-ממד של המקום.
ADAMMS-UV הוא בפשטות פועל ניקיון. התואר מתאים לו אם נזכור כי מקור המונח 'רובוט', הוא במלה הצ'כית robota עבודה. הקובוט שהוא המוח נשלט מרחוק, כך שהעובדים האנושיים vמתפעלים אותו יכולים לשמור על הריחוק הנדרש מן הקרינה המזיקה ומן האיזור המטופל. אומר סאטינדרה גופטה, מנהל הפרוייקט, "הבחירה בקובוט UR5, נבעה מהעובדה שהוא יכול להסתובב חופשי בקרבת בני אדם בלי חשש לפגיעה בהם. בשל מגיפת הקורונה נאלצנו לנקות בעצמנו את המעבדות באוניברסיטה... אלה הם מתקנים די מורכבים עם לא מעט פינות וחללים. כשהבנו שאפשר להשתמש בקרינה לצורך החיטוי היה ברור שגם נזדקק ל"פועל" שיבצע את העבודה״. הצורך, כידוע, הוא אבי ההמצאה. והצורך הזה יצר את ADAMMS-UV.
על אודות חברת Universal Robots
'יוניברסל רובוט' נוסדה ב-2005 מתוך רצון להנגיש את טכנולוגיית הרובוטים. זאת, על ידי פיתוח רובוטים תעשייתיים קטנים, שבטוח לעבוד במחיצתם, ידידותיים למשתמש ובתמחור גמיש. מאז כניסתו לשוק של הרובוט השיתופי הראשון בשנת 2008, החברה מוכרת קובוטים בכל רחבי העולם. החברה, חלק מתאגיד Teradyne, נמצאת בדנמרק ופעילה במדינות רבות, לרבות ישראל. למידע נוסף: www.universal-robots.com
החברה צופה לשיתוף פעולה ולהזמנת הקובוט ADAMMS-UV על ידי גופים ומוסדות מתאימים בישראל, אחרי שיעבור בהצלחה את ניסויי השטח. ADAMMS-UV מתאים למגוון רחב מאוד של מקומות וצרכים, החל בבית-חולים, בתי-מלון ומוסדות לימוד, וכלה במשרדים, במפעלים, בחנויות גדולות, ובמחנות ומתקנים צבאיים.
לצפייה בסרטון: https://www.youtube.com/watch?v=-YdsP9M-Luw&feature=emb_logo
[1] COrona VIrus Disease 19
[2] רובוט שיתופי COllaborative roBOT
[3] USC Viterbi School of Engineering
[4] Capsid
[5] Ultraviolet germicidal irradiation