מאמר:
על הבגידה ועל הסליחה/ אתי יוחנן


בעלילת "רק זה היה חסר לי", ספרה החדש של סוניה יפעת יובל , קווים דומים לחייה האישיים: טליה הגיבורה חייבת להמציא לעצמה חלום חדש, לאחר שבעלה עזב את הבית לטובת אישה אחרת

לפני כשנה החליטה סוניה יפעת יובל, מאמנת אישית ויועצת זוגית, להגשים את חלומה, כשהרעיון הראשוני היה לכתוב ספר על סצנת הדייטים ההזויים של אישה גרושה היוצאת לחיי הרווקות. עלילת ספרה החדש "רק זה היה חסר לי" (בהוצאת "מדיה 10") דומה לחייה האישיים: הגיבורה טליה חייבת להמציא לעצמה חלום חדש, לאחר שבעלה עזב את הבית לטובת אישה אחרת, אבל איזה חלום היא יכולה להמציא כשהמציאות הכלכלית דוחקת בה ושני ילדים בגיל ההתבגרות מלווים אותה לכל מקום?

הכתיבה תמיד ליוותה את חייה של סוניה – בשירים שכתבה כנערה ובסיפורים קצרים שכתבה לאחר הגירושים שהתבססו על החוויות שקרו לה. לדבריה, בעקבות כתיבת ספרה היא עברה תהליכי עבודה והבנה עצמית עמוקה יותר מכל מה שחוותה במשך השנים. למרות שהתוצאה שונה מהתכנון הראשוני, מבוסס הספר על חייה. המסר העיקרי שלו הוא שלמרות כל מה שהחיים מזמנים עבורנו, כל אדם יכול לקום ולהמשיך הלאה ופעמים רבות אף להרוויח מכך. "אומרים שכשאתה מתחיל לכתוב אתה לא יכול לסיים. ואכן, בימים אלו אני כותבת רומן, שיהיה יותר חושפני ויתבסס על חיי ועל זיכרונותיו של אבי מעירק ומעלייתו ארצה", היא מגלה.

היצירה תמיד ליוותה את חייה של סוניה והכתיבה תמיד הייתה שם. לאחר שהתגרשה, מצאה את עצמה מחדש וחזרה למוזיקה ולציור אותם הפסיקה בגלל נישואיה. בימים אלו היא מופיעה כזמרת עם הרכב מוזיקלי הכולל שני מוזיקאים נוספים במופע של שירי הלהקה המיתולוגית "החלונות הגבוהים" ושירים נוספים, ויוצאת במופע מוזיקלי חדש בשם "רק זה היה חסר לי" המבוסס על ספרה החדש.

היא מספרת בגילוי לב כיצד על התחושות שחוותה בעקבות הגילוי של בגידת בן זוגה לשעבר. "כשגיליתי שהוא בוגד בי, ועוד איתה, הרגשתי כאילו שנחתכתי עמוק מסכין. רק שהסכין ננעצה בלב שלי, וזה כואב. בגיל 36, עם שני ילדים מתבגרים בבית, הייתי חייבת להבין שאני שמה בצד את החלום על משפחה ועל בית ולחשב מסלול מחדש. העובדה שהייתי החברה הכי טובה שלו עזרה לי להבין שזה משבר גיל ה-40 ושזה לא בגללי. ובכל זאת, מצאתי את עצמי נבגדת על ידי גבר שלא מבין מה הוא רוצה מהחיים. היינו החברים הכי טובים והנישואים היו טובים, אבל זה לא הספיק לו כי הוא רצה עוד. אז בכיתי קצת על החלום ושברו, עד שהבנתי שאלה החיים ושעלי לקום ולחיות אותם".

בעקבות גירושיה העדיפה לצאת עם גברים צעירים, מכיוון שהיה לה קשה לבטוח בגברים, ממש כמו טליה, גיבורת הספר "רק זה היה חסר לי". "יצאתי עם גברים צעירים, כי לא רציתי מערכות יחסים רציניות. לא נתתי להם לחדור את השריון שעטיתי, ועזבתי אותם לפני שהם עזבו אותי – עד שהבנתי שאני חייבת ללכת לייעוץ ולטפל בעצמי". עם השנים ועם התהליכים שעברה וכלומדת סדרתית, שתמיד אמרו לה שהיא חייבת לטפל באנשים, היא למדה במסלול זוגיות במכון אדלר "הלימודים והתהליכים שעברתי עזרו לי להבין שלא חייבים לחכות למשבר ושכל אדם חייב לקבל ייעוץ אישי או זוגי".

סוניה, גרושה ואם לשניים, מספרת כי ניסיון חייה גרם לה להבין שהייעוד שלה הוא לעזור לזוגות לחזק את זוגיותם באמצעות שיטה ייחודית, המשלבת ייעוץ זוגי או פרטני שלמדה בשיטת אדלר ומשרד החינוך ואימון שלמדה במכון יוזמות. היא מתמחה בייעוץ ובליווי נשים, גברים וזוגות בפרק א' ו-ב' בנישואיהם ובליווי יחידים וזוגות בצמתים במהלך חיי הזוגיות וגם בהתמודדות הלא פשוטה של אם או אב חד-הוריים. היא גם מנחה סדנה אינטימית חוויתית בת שישה מפגשים להעשרת הקשר הזוגי, בה מקבלים בני הזוג כוח מהקבוצה וכלים יישומיים כמו: דיאלוג אינטימי, פתרון קונפליקטים ותקשורת בונה ומקרבת.

סוניה: "ייעוץ עוזר מאוד להעביר זוג או יחיד תהליכים מדהימים, אבל כמובן בתנאי שהזוג או האדם מעוניינים לעבור את השינוי. אם אחד מבני הזוג לא מעוניין להגיע, אפשרי שיגיע רק בן זוג אחד כי התמונה הזוגית לגמרי משתנה כשהתנועה שלך משתנה". היא מציינת כי חשוב מאוד לגלות מה גורם לחילוקי הדעות בין בני הזוג ולעבוד על כך באמצעות תרגילים, שיחות וכמובן התגייסות של בני הזוג. זאת מכיוון שרוב חילוקי הדעות ביניהם מגיעים מתחושת הערך והשייכות של כל אחד מהם.

בין סיפורי ההצלחה של סוניה כמאמנת אישית וכיועצת זוגית: אישה שדימויה העצמי היה נמוך ובזכות כלים שקיבלה כלים הצליחה לצאת לדרך חדשה, בני זוג שכמעט התגרשו וכשהגיעו אליה התברר שהזוגיות הייתה במקום האחרון מכיוון שלא ידעו כיצד לתקשר האחד עם השני. "כששואלים אותי איפה אני מרגישה שנכשלתי בייעוץ, אני מספרת על בני זוג שהגיעו אלי לייעוץ – הם רבו המון, נפרדו ושוב חזרו. בפעם האחרונה הם הגיעו אלי כדי להבין איך לעבוד הפעם על הקשר, רק שהפעם הם חששו מכך שהשיחות בקליניקה יקלקלו את 'ירח הדבש' שלהם ולכן הפסיקו את הפגישות איתי".

היא מודה שכיום היד קלה על ההדק בכל הנוגע לגירושין בקרב צעירים וצעירות. "כשאני שואלת צעירה בת 23 שעומדת להתחתן האם זה האדם שהיא רוצה לחיות איתו כל חייה, היא משיבה לי: 'מקסימום נתגרש'. בכלל, נראה שבגלל שיש כל כך הרבה גירושין, יש כאלה המעדיפים להיות בסטטוס של נשוי או גרוש מאשר רווק. מצד שני, יש כאלה שמתחתנים בגיל מבוגר מחשש לחזור על הטעויות של הוריהם".

היא מעידה מניסיונה האישי על המורכבות של פרק ב' בזוגיות. "בפרק א' מגיעים לזוגיות עם דפוסי התנהגות שלנו ועם משפחת המוצא שלנו, ואילו בפרק ב' מוסיפים לזה את משפחות המוצא של הגרושים, את ילדינו ואת החבילות שאנו סוחבים איתנו. חייבת להתבצע כאן עבודה נכונה ומדויקת, כי אחוז הגירושין הגבוה בפרק ב' (הכפול מפרק א') נובע מאי-למידה. זה עלול להיות מועד לכישלון, מכיוון שפעמים רבות נכנסים למערכות יחסים מורכבות מבלי להבין איפה טעינו בפעם הקודמת ואילו בחירות היו לנו".

לדבריה, האופטימיות שלה חילצה אותה פעמים רבות ממצבים לא פשוטים אליהם נקלעה: גירושים לא קלים וילדות לא פשוטה לאמא שילדה אותה בגיל מאוד צעיר והיתה צריכה ללמוד כיצד להיות אמא. סוניה: "כל אדם אחראי לגורלו ולהגשמת חלומותיו, ולכן אם יש חלום, צריך ללכת עליו. אפשר להיתקע בעבר ולחלום את העתיד, אבל לא יעזור להסתכל על העבר כי מה שהכי חשוב הוא כאן ועכשיו. אני מאמינה גדולה בציטוט  של הוגה הדעות פיטר דרוקר: 'הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד היא ליצור אותו'".

במשך מעל עשר שנים הפעילה בהתנדבות את מרכז משפח"ה (משפחות חד הוריות) במודיעין, אותו הקימה, והיא בעלת ניסיון רב בניהול בתחום ההדרכה ושירות לקוחות בחברות הייטק. מעבר להופעה על הבמה, שהיא תמיד מרגישה בה ביטחון רב, היא מעבירה סדרת הרצאות וסדנאות על בסיס ניסיונה האישי והמקצועי בנושא  העצמה אישית, תובנות וכלים להתמודדות בשלבי פרק א' ו-ב' השונים של הזוגיות.

 

 

logo בניית אתרים