מאמר:
בראשית של סבן/ עמיקם יסעור
על הספר "מעשה בראשית" מאת אברהם אלברט סבן
תקציר ההקדמה של המחבר
"מעשה בראשית "הוא יצירת פרוזה שפרסם אברהם סבן בשנת 2012. הספר הופיע בהוצאת סער. הוא בנוי מפרקים שונים ובתוכו שזורים גם שירים בהקדמה כותב המחבר על התחלת האדם הראשון מאפס. על תרומתו הייחודית של כל אדם לחברה על האור המסמל את בריאת העולם על האש ועל החוקים. אין המחבר רואה סתירה בין הסיפור המקראי של בריאת העולם לבין תיאוריות מדעיות של המפץ הגדול. כל אדם צריך לדעת שהגיע להישגים בזכות אבותיו. הוא מזכיר גם את קדושת החיים על רקע רצח קין את הבל. וכן מודגש הכורח לשמור על חוקי היסוד. ספר זה הוא בעל מסרים חינוכיים ומציג את הצד האנושי והערכי בסיפור בריאת העולם.
פרקי הספר
פרקי הספר : יצירת האור והחושך, זוגיות בגן עדן , אדם וחווה מגלים את האש חיי אדם וחווה מחוץ לגן עדן, חורף ראשון מחוץ לגן עדן,לידתו של קין,אדם איש העבודה,לידתו של הבל, הורות וגידול ילדים,הפיקניק הראשון בחיק הטבע,חגיגת יום הולדת של קין והבל, קין הילד, הבל הילד,האחים קין והבל,מלחמת חושך ואור, בחסדי ראשונים.
כמה מילים על הספר
הספור המקראי הוא מתומצת מאוד. ניתנת האפשרות להרחיבו. ביירון כתב את קין ואת שמיים וארץ. נכתבו גם מיסטריות בימי הביניים על נוח והמבול. אהרון מגד כתב את המחזה בראשי בו שיחקה ליה קניג. האל הוצג שם בתור שומר הגן.
ספרו של אברהם אלברט סבן מרחיב את היריעה הרחבה זו משלימה פערים. מביעה מסרים חינוכיים. היא יוצרת גם אקטואליה של הסיפור. תחושת חלק בשלשלת רציפה שהיא חשובה מאוד לתרבות. התמקדות רבה בחיי השגרה של אדם וחווה ולא רק ביסוד הדרמטי של הסיפור. שילוב שירים שיש בהם ברכה ותחושת הרמוניה. תפילה.ביטוי לנאומים ולאני מאמין המגדיר את מהותם של אדם וחווה. סיום שכולו הכרת תודה וגם ניסוח קוד מוסרי. חוקי יסוד. ניכרת בעליל המגמה המוסרית של המחבר. עניין הגירוש והנחש אינם תופסים מקום. דומה שהדבר נעשה מתוך מגמה ברורה להדגיש את הבניין, היצירה ודרך הישר בה יש ללכת. אפיון חשוב של הגיבורים הוא על פי תפקודם. הדיאלוג תופס מקום נכבד ביצירה וכן גם התיאורים המעצימים את תחושת הריאליה. הכתיבה בגוף שלישי יוצרת תיאור אובייקטיבי יותר של המציאות מן היצירה ניתן ללמוד על הגיבורים על מערכת היחסים ביניהם על השאיפות ועל הכוח המניע אותם. מעניינת התפיסה של עשרת הדיברות כחוקי יסוד. המספר מנסח אותם ומבהיר אותם מחדש. דומה כי בחר בהם כדי לסיים את הספר מתוך ראייה חשובה של המשכיות. של ייעודה החשוב של היהדות וגם בשל רצונו כי סיפור מעשה בראשית לא יסתיים בפרשת קין והבל. העשייה של הראשונים ויכולת הבחירה שלהם מלמדים כי גורלם בידם וזהו ללא ספק,מסר אופטימי.